Jakie produkty posiadają witaminę D?
Witamina D wchłania się do organizmu na skutek promieniowania światła słonecznego w ciepłe dni. W ciągu całego roku jest tylko kilka miesięcy, podczas których odbywa się jej synteza, mianowicie od maja do września.
Panujący w Polsce klimat uniemożliwia nam branie tej witaminy ze słońca regularnie, mimo to jej obecność jest nam niezwykle potrzebna przez cały rok. Z tego powodu zaczęto prowadzić badania, a także tworzyć suplementy, posiadające ten “składnik”. Nie każdy jednak jest przekonany co do ich działania, dlatego powstał wykaz, na którym jasno opisane są produkty, w których napotkamy się na zawartość tej właśnie witaminy.
W jakim produkcie spożywczym jest najwięcej witaminy D?
Badania wykazują, że najlepszym dostarczycielem danej witaminy są ryby. Wśród nich wyróżniają się głównie takie odmiany jak łosoś, który zawiera aż 600-1000 j.m witaminy D na 100g produktu. W drugiej kolejności wstawić możemy bardzo popularnego w Polsce śledzia, zawierającego około 800 j.m na 100g. Prawdę mówiąc, we wszystkich rybach znajduje się sporo tej witaminy, jednak dwie powyższe odmiany zdecydowanie w tej kwestii górują.
Pozostałymi rybami godnymi uwagi, jeśli oczywiście chodzi nam o zawartość witaminy D są świeży dorsz, sardynki, tuńczyk z puszki, a także makrela.
Pozostałe produkty z optymalną zawartością witaminy
Ciekawy jest fakt, że wysoką zawartością witaminy D cechują się również grzyby. To właśnie te leśne warzywa posiadają zakres jej występowania od 8 do nawet 1200 j.m na 100g. Odmianami zawierającymi jej największe ilości są smardze, shitake oraz maitake. Niewielką ilość, bo tylko 8 j.m witaminy D na 100g stwierdzono w pieczarkach.
Wielbiciele jajek również mogą być zadowoleni. W ich jajecznicy usmażonej z trzech jaj, znaleźć się może od 120-180 j.m witaminy D na 100g produktu. Warto wspomnieć również, że witamina ta zawiera się tylko w żółtkach. Innymi produktami zawierającymi witaminę D są chociażby ser żółty czy mleko. Nie posiadają one jednak zbyt wielkich ilości. Pamiętajmy, że największą zawartość witaminy D daje nam słońce, a potrafi to być nawet 2000 j.m w przeciągu opalania między godziną 10, a 15.