Dieta dla cukrzyka

W przebiegu cukrzycy najważniejsze jest stosowanie odpowiedniej diety, opartej na lekkostrawnych składnikach. Oczywiście podstawą jest konsultacja z lekarzem, który przekaże swoje rekomendacje. Stosowanie się do zaleceń przyczyni się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi. To z kolei minimalizuje ryzyko wystąpienia powikłań w przebiegu choroby.

Dieta dla cukrzyka

Zmiana nawyków żywieniowych w przebiegu cukrzycy

Zdiagnozowanie cukrzycy wymaga wielu wyrzeczeń żywieniowych. Niezdrowa dieta musi odejść w zapomnienie, gdyż jej konsekwencje mogłyby być naprawdę dotkliwe. Po ustaleniu produktów, które powinno się spożywać dobiera się pasujące leki. Ustanowienie jadłospisu jest uzależnione od typu cukrzycy. Typ I dotyczy najczęściej młodych osób, u których stwierdza się zniszczenie komórek produkujących insulinę. Badania jasno wykazują, że schorzenie typu I ma w większości przypadków podłoże genetyczne. Na Ii typ cukrzycy chorują zazwyczaj osoby w średnim wieku, a sprzyja temu między innymi nadwaga i nadciśnienie. W tym przypadku insulina jest wytwarzana we właściwych ilościach. Problemem jest jednak brak reakcji na nią ze strony tkanek.

Czym charakteryzuje się dieta cukrzycowa?

Głównym założeniem diety cukrzycowej jest spożywanie od pięciu do siedmiu posiłków w ciągu całego dnia. Największe znaczenie ma fakt, że powinny być podawane o tych samych porach. Chodzi o to, by jeść mniejsze porcje, ale zdecydowanie częściej. Wskazane jest ponadto zachowanie równowagi w jedzeniu poszczególnych składników. Konieczne jest pilnowanie porcji, pór posiłków, a także obliczanie kaloryczności każdego z nich. Istotny jest też indeks glikemiczny, który musi być odpowiedni. W menu osoby chorującej na cukrzycę powinny znaleźć się między innymi produkty pełnoziarniste, chude mięso, ryby, wyroby mleczarskie, owoce. Potrawy najlepiej przyrządzać poprzez gotowanie na parze, pieczenie, ewentualnie grillowanie. Niewskazane są natomiast tłuste mięsa, żółty ser, fast-foody oraz duże ilości cukru oraz soli. Mogą one pogorszyć stan chorego.