Kawiarnia ? czy to dobry pomys? na biznes?

Otworzenie kawiarni samo w sobie nie jest takie trudne. Wystarczy biznesplan i dokonanie analizy SWOT. Praktycznie ka?dy biznes rozpoczyna si? w podobny sposób. W 2015 roku obszar ten znacznie wzrós? na warto?ci, co zach?ca?o wielu do inwestowania w tego typu biznes. Wspó?cze?nie nie jest to tak optymistyczne, gdy? pandemia pokrzy?owa?a plany wielu dzia?alno?ci, w tym i rynku kawiarnianego. Co zatem warto wiedzie? na ten temat?

Ile trzeba pieni?dzy na start?

Otwarcie kawiarni wi??e si? z bud?etem minimalnie wynosz?cym kilkadziesi?t tysi?cy z?otych, w wielu z nich wymagan? kwot? jest oko?o miliona z?otych. Wynika to z do?? du?ych kosztów jakie trzeba przeznaczy? na wyposa?enie lokalu. Minimalnej jako?ci ekspres do kawy kosztuje oko?o 10 000 z?otych. Do prowadzenia kawiarni lepiej od razu wyposa?y? si? w lepszej jako?ci sprz?t, by co chwil? nie wydawa? kosztów na serwis. Bardziej op?acalne s? maszyny, pozwalaj?ce na przygotowanie w jednym czasie a? dwóch napojów. Na taki sprz?t trzeba przygotowa? kilkana?cie tysi?cy z?otych. A to nie koniec wydatków, dobrej jako?ci m?ynek do kawy to równie? wydatek kilku tysi?cy. Najbardziej wymagaj?cym zakupem jest ekspres, gdy? to on jest niejako wizytówk? kawiarni. Pozosta?e koszty dotycz? sto?ów, krzese?, lad ch?odniczych, kuchni zgodnej z wymogami HACCP, zastawy czy sztu?ców oraz wielu innych niezb?dnych elementów. Na ca?kowity koszt ma wp?yw powierzchnia lokalu oraz to, jakich akcesoriów wykorzystamy do jego aran?acji.

Kawiarnia ? czy to dobry pomys? na biznes?

Jakie wymagania nale?y spe?ni?, by otworzy? kawiarni??

Lokal, w którym chcemy otworzy? kawiarni? musi spe?nia? wymogi BHP, Inspektora Nadzoru Budowlanego, Ochrony Przeciwpo?arowej i Sanepidu. Wszystkie sprz?ty, maj?ce kontakt z ?ywno?ci? musz? posiada? atest Pa?stwowego Zak?adu Higieny. Je?li chcemy dodatkowo sprzedawa? alkohol niezb?dna jest na niego koncesja. Ka?da osoba zatrudniona w kawiarni musi posiada? ksi??eczk? Sanepidu z aktualnymi badaniami. Przed rozpocz?ciem dzia?alno?ci lokal musi zosta? odebrany przez Pa?stwow? Inspekcj? Pracy.

?eby przetrwa? w tym biznesie trzeba mie? naprawd? spory zastrzyk gotówki.