Kawiarnia – czy to dobry pomysł na biznes?

Otworzenie kawiarni samo w sobie nie jest takie trudne. Wystarczy biznesplan i dokonanie analizy SWOT. Praktycznie każdy biznes rozpoczyna się w podobny sposób. W 2015 roku obszar ten znacznie wzrósł na wartości, co zachęcało wielu do inwestowania w tego typu biznes. Współcześnie nie jest to tak optymistyczne, gdyż pandemia pokrzyżowała plany wielu działalności, w tym i rynku kawiarnianego. Co zatem warto wiedzieć na ten temat?

Ile trzeba pieniędzy na start?

Otwarcie kawiarni wiąże się z budżetem minimalnie wynoszącym kilkadziesiąt tysięcy złotych, w wielu z nich wymaganą kwotą jest około miliona złotych. Wynika to z dość dużych kosztów jakie trzeba przeznaczyć na wyposażenie lokalu. Minimalnej jakości ekspres do kawy kosztuje około 10 000 złotych. Do prowadzenia kawiarni lepiej od razu wyposażyć się w lepszej jakości sprzęt, by co chwilę nie wydawać kosztów na serwis. Bardziej opłacalne są maszyny, pozwalające na przygotowanie w jednym czasie aż dwóch napojów. Na taki sprzęt trzeba przygotować kilkanaście tysięcy złotych. A to nie koniec wydatków, dobrej jakości młynek do kawy to również wydatek kilku tysięcy. Najbardziej wymagającym zakupem jest ekspres, gdyż to on jest niejako wizytówką kawiarni. Pozostałe koszty dotyczą stołów, krzeseł, lad chłodniczych, kuchni zgodnej z wymogami HACCP, zastawy czy sztućców oraz wielu innych niezbędnych elementów. Na całkowity koszt ma wpływ powierzchnia lokalu oraz to, jakich akcesoriów wykorzystamy do jego aranżacji.

Kawiarnia – czy to dobry pomysł na biznes?

Jakie wymagania należy spełnić, by otworzyć kawiarnię?

Lokal, w którym chcemy otworzyć kawiarnię musi spełniać wymogi BHP, Inspektora Nadzoru Budowlanego, Ochrony Przeciwpożarowej i Sanepidu. Wszystkie sprzęty, mające kontakt z żywnością muszą posiadać atest Państwowego Zakładu Higieny. Jeśli chcemy dodatkowo sprzedawać alkohol niezbędna jest na niego koncesja. Każda osoba zatrudniona w kawiarni musi posiadać książeczkę Sanepidu z aktualnymi badaniami. Przed rozpoczęciem działalności lokal musi zostać odebrany przez Państwową Inspekcję Pracy.

Żeby przetrwać w tym biznesie trzeba mieć naprawdę spory zastrzyk gotówki.