Grillowane warzywa – 5 pomysłów na wegetariańskiego grilla

Grillowanie nie musi być zarezerwowane wyłącznie dla mięsożerców. Warzywa, dzięki swojej różnorodności i możliwości przyrządzania, są świetnym wyborem na roślinne BBQ. Oto pięć kreatywnych pomysłów na grillowane warzywa, które zadowolą wszystkich gości.
1. Grillowane szaszłyki warzywne
Składniki:
- Papryka
- Cukinia
- Czerwona cebula
- Pieczarki
- Oliwa z oliwek
- Sos sojowy
- Czosnek granulowany
- Zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Warzywa pokrój w duże kawałki. Zamarynuj je w oliwie z oliwek z dodatkiem sosu sojowego, czosnku i ziół prowansalskich na około godzinę. Nadziej na szaszłyki i grilluj na średnim ogniu do uzyskania miękkości i lekkich śladów od grilla.
2. Grillowana kukurydza z masłem ziołowym
Składniki:
- Kukurydza
- Masło
- Świeże zioła (np. pietruszka, bazylia)
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kukurydzę gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut, następnie osusz. Masło wymieszaj ze świeżo posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Posmaruj kukurydzę masłem ziołowym i grilluj, aż uzyska złoty kolor.
3. Grillowane bakłażany z jogurtem i granatem
Składniki:
- Bakłażany
- Jogurt naturalny
- Ząbek czosnku
- Sok z cytryny
- Ziarna granatu
- Mięta
Przygotowanie:
Bakłażany pokrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry. Grilluj na mocno rozgrzanym grillu, aż będą miękkie i lekko przypieczone. Jogurt wymieszaj z czosnkiem, sokiem z cytryny i solą. Grillowane bakłażany podawaj z sosem jogurtowym, posypane ziarnami granatu i świeżą miętą.
4. Grillowane bataty z guacamole
Składniki:
- Bataty
- Awokado
- Pomidor
- Cebula
- Limonka
- Kolendra
Przygotowanie:
Bataty umyj, pokrój w grube plastry i grilluj, aż będą miękkie. Awokado, pomidor i cebulę pokrój w kostkę, dodaj sok z limonki i posiekaną kolendrę, aby przygotować guacamole. Podawaj grillowane bataty z guacamole.
5. Papryki faszerowane quinoa i warzywami
Składniki:
- Papryki
- Quinoa
- Pomidory
- Cukinia
- Feta
- Oliwa
- Zioła
Przygotowanie:
Quinoa ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cukinię i pomidory pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie. Wymieszaj quinoa z warzywami, dodaj pokruszoną fetę i zioła. Papryki przekrój na pół, usuń nasiona, napełnij farszem. Grilluj na średnim ogniu, aż papryki będą miękkie.
Wskazówki do grillowania warzyw
Podczas grillowania warzyw zawsze używaj świeżych składników dla najlepszego smaku.