Grillowane warzywa ? 5 pomys??w na wegetaria?skiego grilla

Grillowanie nie musi by? zarezerwowane wy??cznie dla mi?so?erców. Warzywa, dzi?ki swojej ró?norodno?ci i mo?liwo?ci przyrz?dzania, s? ?wietnym wyborem na ro?linne BBQ. Oto pi?? kreatywnych pomys?ów na grillowane warzywa, które zadowol? wszystkich go?ci. Grillowane warzywa ? 5 pomys??w na wegetaria?skiego grilla

1. Grillowane szasz?yki warzywne

Sk?adniki:

  • Papryka
  • Cukinia
  • Czerwona cebula
  • Pieczarki
  • Oliwa z oliwek
  • Sos sojowy
  • Czosnek granulowany
  • Zio?a prowansalskie

Przygotowanie:

Warzywa pokrój w du?e kawa?ki. Zamarynuj je w oliwie z oliwek z dodatkiem sosu sojowego, czosnku i zió? prowansalskich na oko?o godzin?. Nadziej na szasz?yki i grilluj na ?rednim ogniu do uzyskania mi?kko?ci i lekkich ?ladów od grilla.

2. Grillowana kukurydza z mas?em zio?owym

Sk?adniki:

  • Kukurydza
  • Mas?o
  • ?wie?e zio?a (np. pietruszka, bazylia)
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kukurydz? gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut, nast?pnie osusz. Mas?o wymieszaj ze ?wie?o posiekanymi zio?ami, sol? i pieprzem. Posmaruj kukurydz? mas?em zio?owym i grilluj, a? uzyska z?oty kolor.

3. Grillowane bak?a?any z jogurtem i granatem

Sk?adniki:

  • Bak?a?any
  • Jogurt naturalny
  • Z?bek czosnku
  • Sok z cytryny
  • Ziarna granatu
  • Mi?ta

Przygotowanie:

Bak?a?any pokrój wzd?u? na pó?centymetrowe plastry. Grilluj na mocno rozgrzanym grillu, a? b?d? mi?kkie i lekko przypieczone. Jogurt wymieszaj z czosnkiem, sokiem z cytryny i sol?. Grillowane bak?a?any podawaj z sosem jogurtowym, posypane ziarnami granatu i ?wie?? mi?t?.

4. Grillowane bataty z guacamole

Sk?adniki:

  • Bataty
  • Awokado
  • Pomidor
  • Cebula
  • Limonka
  • Kolendra

Przygotowanie:

Bataty umyj, pokrój w grube plastry i grilluj, a? b?d? mi?kkie. Awokado, pomidor i cebul? pokrój w kostk?, dodaj sok z limonki i posiekan? kolendr?, aby przygotowa? guacamole. Podawaj grillowane bataty z guacamole.

5. Papryki faszerowane quinoa i warzywami

Sk?adniki:

  • Papryki
  • Quinoa
  • Pomidory
  • Cukinia
  • Feta
  • Oliwa
  • Zio?a

Przygotowanie:

Quinoa ugotuj wed?ug instrukcji na opakowaniu. Cukini? i pomidory pokrój w kostk?, podsma? na oliwie. Wymieszaj quinoa z warzywami, dodaj pokruszon? fet? i zio?a. Papryki przekrój na pó?, usu? nasiona, nape?nij farszem. Grilluj na ?rednim ogniu, a? papryki b?d? mi?kkie.

Wskazówki do grillowania warzyw

Podczas grillowania warzyw zawsze u?ywaj ?wie?ych sk?adników dla najlepszego smaku.