Grillowane warzywa ? 5 pomys??w na wegetaria?skiego grilla
Grillowanie nie musi by? zarezerwowane wy??cznie dla mi?so?erców. Warzywa, dzi?ki swojej ró?norodno?ci i mo?liwo?ci przyrz?dzania, s? ?wietnym wyborem na ro?linne BBQ. Oto pi?? kreatywnych pomys?ów na grillowane warzywa, które zadowol? wszystkich go?ci.
1. Grillowane szasz?yki warzywne
Sk?adniki:
- Papryka
- Cukinia
- Czerwona cebula
- Pieczarki
- Oliwa z oliwek
- Sos sojowy
- Czosnek granulowany
- Zio?a prowansalskie
Przygotowanie:
Warzywa pokrój w du?e kawa?ki. Zamarynuj je w oliwie z oliwek z dodatkiem sosu sojowego, czosnku i zió? prowansalskich na oko?o godzin?. Nadziej na szasz?yki i grilluj na ?rednim ogniu do uzyskania mi?kko?ci i lekkich ?ladów od grilla.
2. Grillowana kukurydza z mas?em zio?owym
Sk?adniki:
- Kukurydza
- Mas?o
- ?wie?e zio?a (np. pietruszka, bazylia)
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kukurydz? gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut, nast?pnie osusz. Mas?o wymieszaj ze ?wie?o posiekanymi zio?ami, sol? i pieprzem. Posmaruj kukurydz? mas?em zio?owym i grilluj, a? uzyska z?oty kolor.
3. Grillowane bak?a?any z jogurtem i granatem
Sk?adniki:
- Bak?a?any
- Jogurt naturalny
- Z?bek czosnku
- Sok z cytryny
- Ziarna granatu
- Mi?ta
Przygotowanie:
Bak?a?any pokrój wzd?u? na pó?centymetrowe plastry. Grilluj na mocno rozgrzanym grillu, a? b?d? mi?kkie i lekko przypieczone. Jogurt wymieszaj z czosnkiem, sokiem z cytryny i sol?. Grillowane bak?a?any podawaj z sosem jogurtowym, posypane ziarnami granatu i ?wie?? mi?t?.
4. Grillowane bataty z guacamole
Sk?adniki:
- Bataty
- Awokado
- Pomidor
- Cebula
- Limonka
- Kolendra
Przygotowanie:
Bataty umyj, pokrój w grube plastry i grilluj, a? b?d? mi?kkie. Awokado, pomidor i cebul? pokrój w kostk?, dodaj sok z limonki i posiekan? kolendr?, aby przygotowa? guacamole. Podawaj grillowane bataty z guacamole.
5. Papryki faszerowane quinoa i warzywami
Sk?adniki:
- Papryki
- Quinoa
- Pomidory
- Cukinia
- Feta
- Oliwa
- Zio?a
Przygotowanie:
Quinoa ugotuj wed?ug instrukcji na opakowaniu. Cukini? i pomidory pokrój w kostk?, podsma? na oliwie. Wymieszaj quinoa z warzywami, dodaj pokruszon? fet? i zio?a. Papryki przekrój na pó?, usu? nasiona, nape?nij farszem. Grilluj na ?rednim ogniu, a? papryki b?d? mi?kkie.
Wskazówki do grillowania warzyw
Podczas grillowania warzyw zawsze u?ywaj ?wie?ych sk?adników dla najlepszego smaku.