Na jakich produktach opiera si? dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa nie jest tak prosta do wdro?enia jak mog?o, by si? wydawa?. W diecie osoby nietoleruj?cej gluten b?d? choruj?cej na celiaki? nie mo?e wyst?powa? gluten. To, co najtrudniejsze to, ?e w wielu produktach jest on ukryty, wi?c z du?? ostro?no?ci? nale?y je dobiera?. Co zatem powinno si? wiedzie? o diecie bezglutenowej? Jakie dieta bezglutenowa produkty rzeczywi?cie zawiera?

Dieta bezglutenowa – podstawowe informacje

Dieta bezglutenowa polega na ca?kowitej eliminacji glutenu, pojawiaj?cego si? w produktach naturalnych oraz przetworzonych. Gluten stanowi po??czenie bia?ek gluteliny i gliadyny, które wyst?puj? w pszenicy, ?ycie oraz j?czmieniu. Owies z kolei zawiera w sobie awenin?, która nie wywo?uje takich reakcji jak bia?ka zbó? glutenowych. Mimo to cz?sto osoby b?d?ce na diecie bezglutenowej go omijaj?, poniewa? zbo?e to najcz??ciej jest transportowane razem ze zbo?ami glutenowymi, co powoduje jego zanieczyszczenie. Najcz??ciej bezpieczny owies jest odpowiednio oznaczony i certyfikowany jako ten bezglutenowy.

Dieta ta jest zalecana w przypadku wyst?powania celiakii, choroby Duhringa, alergii na gluten, nieceliakalnej nadwra?liwo?ci na gluten, chorób neuropsychicznych oraz chorób autoimmunologicznych.

Na jakich produktach opiera si? dieta bezglutenowa?

Dieta wolna od glutenu – zasady

Jak ju? wspomniano dieta bezglutenowa w za?o?eniach jest bardzo podobna do zbilansowanej diety ka?dego cz?owieka. To, czym si? ró?ni, to ?e nie posiada w sobie produktów, w których wyst?puje gluten. To, co najwa?niejsze, ?e dieta bezglutenowa produkty powinna zawiera? ?wie?e i wysokiej jako?ci. Dziennie mo?e si? sk?ada? z 4 do 5 posi?ków, które najlepiej poch?ania? co 3 godziny. Pami?taj?c o tym, by ?niadanie spo?y? do pó? godziny po przebudzeniu, a ostatni posi?ek na 2-3 godziny przed snem.

Dieta bezglutenowa powinna opiera? si? o warzywa, owoce, bezglutenowe kasze, ?wie?e mi?so, ryby i jajka. Zaleca si?, by alternatywne produkty dla pieczywa czy deserów by?y robione samodzielnie. Nie powinno si? spo?ywa? zbyt wiele gotowych produktów bezglutenowych, gdy? s? one przetworzone, a co za tym idzie nie posiadaj? zbyt wielu sk?adników od?ywczych. Decyduj?c si? na zakup przetworzonego produktu nale?y sprawdzi?, czy znajduje si? na nim symbol przekre?lonego k?osa. Jego obecno?? jest gwarancj? tego, ?e produkt zawiera znikome cz??ci glutenu nie wi?cej ni? 20 mg na kg. Mówi si?, ?e to w miar? bezpieczna ilo??, która nie powinna zagra?a? ?yciu osób choruj?cych na celiaki?.

Przydatne porady

B?d?c na diecie bezglutenowej mo?na u?ywa? makaronów ry?owych b?d? gryczanych. Zupy zag?szcza? mo?na poprzez dodanie m?ki ry?owej, ziemniaczanej, a nawet i kukurydzianej. Osoby, lubi?ce panierk? mog? j? zrobi? za pomoc? sezamu, pokruszonych migda?ów czy te? m?ki kukurydzianej. Do pieczenia ciast nale?y si?ga? po bezglutenowy proszek do pieczenia. Dodatkowo trzeba pami?ta?, by nie sma?y? potraw na tym samym t?uszczy porcji glutenowych i bezglutenowych. Ponadto nie wolno u?ywa? tych samych naczy?, sztu?ców oraz przyborów kuchennych – do przygotowywania potraw bezglutenowych musz? by? osobne akcesoria.

Produkty wskazane na diecie bezglutenowej

W grupie produktów bezglutenowych wyró?nia si? ry?, kukurydz?, ziemniaki, bataty, gryk?, proso, amarantus, sago, sorgo, tapiok?, maniok, soj?, soczewic?, ciecierzyc?, fasol?, orzechy, pestki, mi?so, ryby, jaja, warzywa oraz owoce.